Orontez Kayyto10


Join the forum, it's quick and easy

Orontez Kayyto10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İsmail YK'nın 2015 Albümü Çıkmıştır!

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Orontez

2 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Orontez Empty Orontez Çarş. 2 Ara. 2009 - 19:01

aşık weysel

aşık weysel
Gelişmiş YK'Cı

Orontez Hakkında
Türkiye'de pek rastlanmasa da Orontez hiphop'un 3 dalıyla da iç içe olan bir oluşum. 14 kişilik bu oluşumun bir araya gelme hikayesi de bir hayli karışık ve enteresan. 2006'yı yarıladığımız bu zamanda ismini bile duymadığınız kişiler bu tohumu ıslatan büyük kahramanlardı; bunlardan ikisi İblis ve Sakall.

İblis, Sakal ve Knock Out 2000 - 2001 yıllarında boş sokaklara graffiti yaparak hiphop olgularının temellerini atıyorlardı. Çocukluk arkadaşı olan üçlü yine hiphop'ın breakdance ve graffiti dalına merak sarmış olan Kargaşa, Tura ve Ahm üçlüsünün graffitileriyle karşılaşınca büyük bir şok yaşıyorlar. Kendi graffitilerinin üstünde Kargaşa'nın taglerini, graffitilerini gören Knock Out o sinirle Kargaşa'ya ulaşmak için devreye bir arkaşını sokuyor. Bir arkadaş vasıtasıyla gün belirleyen Knock Out ve Kargaşa kapışmak için buluşuyorlar. Buluştukları gün aslında aynı yolun yolcusu olduklarını keşfetmeleri kısa sürmüyor ve birbirlerine arkadaşlık teklif ediyorlar.

Knock Out'un orta okul arkadaşı Zelkalite o sıralarda Bursa'dan yeni dönüyor. Duvarlarda Knock Out'un graffitilerini gören Zelkalite, KO (Knock Out)'ya şaşkınlığını dile getirip Antakya'da da bu tür faaliyetleri görmenin güzel bir şey olduğunu, kendisinin de söz yazıp hiphop müziğini dinlediğini söyleyince KO ona duvardaki izlerin kendisine ait olduğunu söylüyor. Bunca zaman dost olan ikili bu yönlerini yeni keşfetmelerini biraz yadırgasalarda, henüz ilk adımlarını attıkları bu yola bir yolcu daha katılmış oluyor.

Bursa'dan dönmenin, memleket sevdasını gidermenin tadını çıkaran Zelkalite sokakta dolaşırken yine aynı mahallenin çocuklarından Kargaşa, Tura ve Ahm'ın tenha bir yerde breakdance yaptığını görür görmez yanlarına gidip Tura ile tanışıyor. Danslarını izlemek için izin istedikten sonra oradan üçüde öz kardeş olan Kargaşa, Tura ve Ahm ile arkadaş olarak ayrılıyorlar. Bu üçlüyle devamlı bir araya gelen Zelkalite zaman içerisinde yine breakdance ile uğraşan P-Fox ile de tanışıyor.

O sıralarda graffiti yapmaya devam eden Knock Out ve İblis Ogee'nin okulunun duvarlarını boyarlar. Bu olay yüzünden suçsuz yere graffitiyi onun yaptığını düşünen okul yönetimi Ogee'nin en sevdiği arkadaşını okuldan kovuyor. Zaten okulda ağa konumunda bulunan Ogee o duvarı boyuyanları bulacağına yemin ederek Antakya'nın her köşesini karıştırır ve sonunda bu işi Knock Out'la İblis'in yaptığını öğrenir. Kısa sürede İblis ve Knock'u bulan Ogee arasında bayağı tatsız olaylar yaşanır. Daha sonra tıpkı Knock Out ve Kargaşa'da olduğu gibi yine ortak bir arkadaş vasıtasıyla barışırlar.

2002'nin Ocak ayında Kargaşa ile Zelkalite'nin yine bir araya geldikleri bir gün kaydına Dj Cem'in evinde girdikleri şarkıyı Kargaşa Zelkalite'ye P-Fox'un evinde dinletir. Zelkalite ufak bir şoku atlattıktan sonra hep hayalini kurduğu şeyi gerçekleştirme imkanına sahip olduğunu anlar. Artık yavaş yavaş breakdance ve graffiti'ye verdikleri ağırlığı azaltıp şarkılar yazmaya başlarlar.

Kargaşa ve Knock Out internet cafe'de tanıştıkları Dj Cem ile 2002'nin Ocak ayı henüz bitmemişken Bozuk Düzen isimli ilk Orontez albümüne başlarlar. Albümün kayıtları ve beat'lerini Dj Cem üstlenir ve bu albümden sonra İblis ve Sakall artık rap ile ilişiğini keserek daha fazla hiphop üzerine eğilmemeye başlar.

Artık iyi bir dost olan Knock Out, Kargaşa, Tura, P-Fox, Zelkalite ve Ahm Raptor ile breakdance ve sokak basketbolu sayesinde tanışırlar. Bu tanışmanın ardından P-Fox ve Raptor RPG adlı bir grup kurarlar ama bu grup kısa süre sonra dağılacaktır.

Onca olaydan sonra dost olan bu 8 kişi Culdesac adı altında ilk olarak 2002'de "Bozuk Düzen" ve 2003'te de "Dur Be Dünya" albümlerini tamamlarlar. Bozuk Düzen albümünden sonra oluşan Culdesac grubunun iskeleti aslında şuanki halinden çok farklıydı. Knock Out ve Kargaşa'nın yanında günümüzde rap ile ilgilenmeyen başka isimlerde varken zamanla değişen kadrosuyla şuanda Tura, Kargaşa, Knock Out ve DJ Cem olarak uzun süredir aktif bir biçimde rap yapmakta ve underground'un saygın gruplarından biri olarak tarihte ki yerini şimdiden ayırmıştır.

Fenomen ve Akıncı'nın rap'e başlaması da yine Kargaşa'nın onlara da kayıtlarını dinletmesi sayesinde gerçekleşir. Zaten zaman içerisinde onlar da "Rıhtım" adında bir grup kururlar.

Bu kadar kişi bir araya geldiğinde etkileşim istemeden doğuyordur ve artık bu grupları tek bir çatı altında toplamanın zamanı geldiğine inanan Zelkalite "Orontez" oluşumunun temellerini atan fikri ortaya sunar. Öncelikle Antakya'dan geçen Asi nehrinin mitolojik ismi olan "Orontes" kullanılsa da kısa süre sonra bu isim "Orontez" e dönüşür. 2003-2004 yıllarında Rasheed, Jbx ve Rapkid'in de "MC Four" adındaki gruplarını dağıtıp Orontez'e katılmalarıyla Orontez bu günkü şekline kavuşur.

2004'te herkes breakdance ve graffiti ile uğraşmayı bırakarak Dj Cem'in beat'lerinin üzerinde kayıtlara ağırlık verirler. Ogee'nin de o akıl almaz müzik kulağından faydalanmak isteyen Orontez ekibi her türlü telli çalgıyı rahatlıkla çalabilen Ogee ile de çalışmaya başlarlar. Artık Orontez'in beat'leri Dj Cem ve Ogee tarafından hazırlanmaktadır. 2006'ya doğru yaklaştıkça Fenomen, Knock Out ve Kargaşa'da beat yapımı konusunda ustalaşıp Saklı Kalmış Sırlar, Aforizmalar, Rapmatik gibi albümlerde kendi hünerlerini sergileyeceklerdir.

2004 yılına girildiğinde Orontez adı altında tam 5 albüm tamamlanır. Bunlardan ilki Culdesac'ın tamamladığı "Bilinmeyen Kelimeler" albümüdür. Aynı zamanda bu albüm 3. Culdesac albümü olma niteliğini de taşır. Gerek slow, gerekse hareketli şarkılarla pek amatör imkanlarla kaydedilmiş olsa da 3. albümleri şuanda bile dinlendiğinde aslında nasıl bir cevherin ortaya çıktığının göstergesidir.

2004'te hızla ilerlerken 3 Culdesac albümünün ardından Knock Out 12 şarkılık "Bir Gün" adındaki ilk solo albümünü hazırlar. Bu albümde Akıncı, Kargaşa, Rasheed, Jbx, Raptor ve Zelkalite'de KO'ya eşlik eder. "Bir Gün" özellikle "Kör Dublör", "Solgun Renkler", "Düşteki Dünya", "Tutsak" ve albüme adını veren "Bir Gün" şarkıları sayesinde daha çok duyguyu, kişiyi ön plana çıkaran bir albüm olma özelliğini taşır ve ilk olarak Rasheed ve Jbx bu albümle birlikte bu kadar ön plana çıkmıştır. İlk 3 albümün aksine kayıtlarda ki sorunlar aşılmış, sözlerde ki akıcılık ve anlam büyük ölçüde gelişmiştir. Mutlaka dinlenmesi gereken Orontez albümleri zincirinin ilk halkası olma özelliğini taşır.

Bu albümle birlikte Kargaşa'da ilk solo albümü olan 6 şarkılık "Denemeler EP" adlı albümünü tamamlar. Bu albümde de özellikle "BBOBHTR" ve "Neden" gibi günümüze kadar uzanan klasikleşmiş Kargaşa şarkıları arasına giren şarkılar bulunmaktadır. Belki de bir çok kişi Kargaşa'yı "Baba" ve "BBOBHTR" şarkıları ile tanımıştır.

Solo albümler ard arda devam ederken bir albüm de Raptor'dan geldi. 10 Tez adındaki 10 şarkıdan oluşan albümünde Raptor'a Fenomen, P-Fox ve KO eşlik etti. "Yeşeren Umutlar", "Göç" ve "Yazgı" şarkıları da bu albümde Raptor'un ön plana çıkmasında yardımcı oldu ancak bu albümden sonra Raptor uzun süre ortalıkta gözükmedi.




[img(237,141):b73e][Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


3 solo albümle ara verilen Culdesac albümlerine Rapvizyon'la dur dendi ve 2004'ün sonlarına doğru 16 şarkılık 4. Culdesac albümü piyasaya sürüldü. Rapvizyon adını taşıyan albümde Kargaşa, Tura ve Knock Out'a Orontez'in tüm mc'leri [ Rapkid, Rasheed, Jbx, Rıhtım (Akıncı & Fenomen), Raptor, Zelkalite, P-Fox ] eşlik etti. Bir nevi herkesi bir araya toplayan bir proje oldu. Albümde Orontez mc'lerinin yanı sıra Kargaşa'nın yazın çalıştığı otelde tanıştığı Rusya'dan 2MD ile Kargaşa'nın da bir düeti bulunuyor. 2MD'nin politik sitemlerinin üstüne Kargaşa'nın 30 saniyelik vokali Orontez'in ilk uluslararası çalışma niteliğini de taşıyor. Özellikle bu albümdeki "Al Beni Yaz" ve "Bu Günüm Son Günümse" şarkıları en iyi Orontez şarkıları arasında gösterilir. Bu şarkılar sadece Rapvizyon'da değil şarkıyı seslendiren isimlerin solo albümlerinde de bulunur.

2005'e girdiğimizde Kargaşa ilk EP denemesinden sonra kollarını sıvadığı 20 şarkılık "Aforizmalar" adındaki solo albümünü bitirdi. Albümün sound'u Culdesac albümlerine göre daha farklı, daha duygusaldı. Genellikle aşk şarkılarını içinde barındıran bir albüm oldu ve bu albümde Kargaşa Rusya'dan 2MD featuring'inden sonra Türkiye'den ilk defa Orontez dışından birisiyle feat yaptı; Benat. Albümde Kargaşa'ya Knock Out, Rasheed & Jbx, Benat, Rapkid, Akıncı ve öz kardeşi Tura eşlik etti.

Orontez'in diğer elemanları da bu süre zaafında boş durmuyorlardı. P-Fox askere gitmeden hemen önce "Değişen Gözler" adlı albümünü tamamladı ve piyasaya sürdüğü günlerde askere gitti. Albümde P-Fox'a Raptor eşlik etti ve Rapvizyon albümündeki "Bu Günüm Son Günümse" şarkısına kendi vokalini ekleyerek R-Mix yapıp şarkıyı albümüne aldı.

Kendilerini inanılmaz derecede geliştiren, amatörlük zamanlarını kısa sürede üzerlerinden atan ve zirveye oynamaya başlayan Knock Out, Kargaşa, Tura, Rasheed ve Jbx beşlisi P-Fox'un da askere gitmesiyle birlikte devamlı üretmeye başladılar. İlk olarak Knock Out "Saklı Kalmış Sırlar" albümünü bitirdi ve piyasaya sürdü. Albümü dinleyenler gelişim sürecinin farkına rahatlıkla varabilirler. Albümde bu sefer Antakya dışından İzmir'in saygın isimlerinden Dumanyak'ta bir şarkıda Knock Out'a eşlik etti. Dumanyak'ın yanı sıra Ankara'dan Facia ve Orontez'den Rasheed & Jbx, Akıncı ve Kargaşa'da KO'ya eşlik ettiler. Albümün hemen hemen tüm kayıtları Knock Out'un okumak için gittiği Ankara'da gerçekleşti. Knock Out'un Ankara'nın köklü isimlerinden Facia'yla da tanışması bu sayede oldu.

Yazları çalışmak için Türkiye'nin dört bir yanına dağılan Orontez elemanları kışları kaydettikleri şarkılara yine bir araya geldikçe yeni şarkılar katarak albümleri oluşturuyorlardı. Bu yüzden albümdeki bazı şarkılar yeni kaydedilmişken bazı şarkıların üzerinde de üflenmemiş tozlar bulunuyordu.

Yine bir araya gelindiği bir gün Knock Out, Rasheed ve Jbx ortak albüm projesi fikrini ortaya attılar. Eski kayıtlardan da yararlanılarak kısa sürede "Rapmatik" albümü oluşturuldu. Albümde featuring olarak sadece Akıncı ve Kargaşa bulunuyordu. Bu sefer ki albüm battle ağırlıklıydı ve eski albümlere göre daha hareketli olmuştu. Duygu yüklü şarkılarda ki hünerlerini göstermeyi de ihmal etmeyen üçlü "Gelinci"k ve "Sen Yoksun" gibi Orontez klasikleri arasına girecek şarkıların üstüne bu şarkıları da attılar.

Rapmatik'in ardından Kargaşa 3. solo albümü olan "Görünmez Adam" albümünü uzun bir zaman dilimine bölerek tamamladı ancak albümü piyasaya sürmedi. 14 şarkıdan ve "Pasiflora" & "Kriminal" adlı iki bölümden oluşan albümde Kargaşa'ya Mercimek Yapım'dan Mısra, Orontez'den Knock Out, Tura, Rapkid, Rasheed, Jbx ve Ahm eşlik etti. Albümdeki duygusal, slow şarkılar "Pasiflora" bölümünde, hareketli ve sert şarkılarsa "Kriminal" başlığının altında toplandı. Kısa süre sonra projeyi iptal eden Kargaşa şarkıların bir kaçını DEKA ve DEKA 2 albümlerine attı.

2005'in sonları 2006'nın başlarına doğru 5. ve sound olarak en kaliteli Culdesac albümü olan "Kenar Mahalle" tamamlandı. 12 şarkıdan oluşan albümün beatler'i DEKA VE DEKA 2 albümünde olacağı gibi irtibat halinde bulundukları çeşitli şirketler tarafından temin edildi. Albümde Culdesac'a Rasheed ve Ahm birer şarkıda eşlik ettiler. "Kenar Mahalle" albümüyle ilgili daha sarsıcı projeler düşünen Orontez ekibi zamanı gelene kadar albümü yayınlamayı düşünmüyorlar.

2005 sona ermeden Dj Cem hiç bir albümde yer almayan bazı beat'lerden ve Orontez'e verdiği beatler'den oluşan bir Beat Albüm projesini tamamladı ve "Cem Foni" adı altında internete verdi. Albümde Aforizmalar'dan Bilinmeyen Kelimeler'e kadar bir çok Orontez şarkısının beat'i mevcut.

2005 kapısı yavaş yavaş kapanırken bu yılın albümleri bayağı olumlu tepkiler aldı. Bu olumlu tepkiler sadece rap camiasından gelmiyordu. Çeşitli şirketlerle de irtibat içinde olan Culdesac'a 2 farklı şirketten teklif geldi. Culdesac ekibinin aklına yatmayan şartlar doğrultusunda gerçekleştirmek istedikleri sözleşmeler Orontez tarafınan reddedildi. Bu arada Orontez'in boş zamanlarında ürettikleri ve albüme konmayan şarkıları bir hayli fazlalaşmıştı. Bu şarkıları bir albümde toplama kararı alındı ve ortaya DEKA projesi çıktı. Tamamen eğlence amaçlı bir proje olarak ortaya çıkan DEKA underground'da inanılmaz bir ses getirdi. Albüm genel olarak diss ağırlıklıydı ve içinde hareketli şarkılar barındırıyordu. Ankara'dan Kuşku ve Orontez'den Kargaşa, Knock Out, Tura, Rasheed, Jbx ve Rapkid'in ortak hazırladığı DEKA kısa sürede büyük başarı sağladı. Albümde bir sürpriz de Ahm'dan geldi ve 3 şarkının nakaratlarını okudu. 2006'nın ilk günlerinde piyasaya sürülen albümde özellikle İstanbul'a yönelik "Tombala" şarkısı, Kıraç'ın türkçe rap'e yönelik hakaretlerine tepki olarak kaydedilen "Basit Kültür" şarkısı ve son anda albüme konan ve nakaratında Ahm'ın da bulunduğu "İsyan Dolu Anlar" şarkısı en çok ses getiren şarkılar oldu. Etkilerinin halen silinmediği DEKA albümü Blue Jean'in "Fanzin" ekinde "En İyi 5 Underground Albüm" arasına girdi.

2006'da yürürken ortalığın sakinleşmesine fırsat vermeden DEKA 2 için kayda giren Orontez elemanları DEKA'ya giremeyen şarkıların üstüne yeni bir kaç kayıtla birlikte DEKA 2'yi piyasaya sürdüler. Bu kez albümde sadece Kargaşa, Knock Out, Rasheed ve Jbx vardı. Bu dörtlüye Rapkid ve Ahm kendi vokalleriyle eşlik ediyordu. Daha sert bir albüm olarak tamamlanan DEKA 2'de "Diss Değil Ders" adlı diss, nakaratında Ahm'ın da eşlik ettiği "Bir Var Bir Yok", Kargaşa'nın solo şarkısı "Bunu Yapamazsın", nakaratını Rasheed'in Arapça okuduğu "Sivrisinek" ve bir dostluk şarkısı olan "N'aber Ortak" hem underground'ın hem de Orontez'in vazgeçilmez şarkıları arasındaki yerini çoktan aldı bile.

Özellikle İzmir, Istanbul, Ankara gibi büyük şehirlere o az sayıdaki nüfusuna rağmen kafa tutabilen, Antakya'yı tek başlarına sırtlayıp büyük şehirlerin arasında rap yarışına sokabilen, maddiyata değil maneviyata önem veren ve bu işi halen ilk gün ki hırslarıyla yapan, saygıyı en çok hak eden oluşumlardan biridir Orontez. Şarkılarında Antakya'nın plaka kodu olan "31", Orontez'in bir diğer adı olan "Asi", Bilinmeyen Kelimelerle başlayan "Kara Gül" gibi kavramları devamlı kullanırlar

http://wwwismailykfanboard.net

2Orontez Empty Geri: Orontez Ptsi 19 Tem. 2010 - 18:25

aysenur yurtseven

aysenur yurtseven
Board Muhtarı
Board Muhtarı

Tsk Ederim

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-

» Orontez
» Orontez
» Orontez - Rus Ruleti

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz