Yurt Dışından Mezun Olanlarla Denglik Getiriliyor
YÖK yurt dışında mezun olunan lisans programının Türkiye'de denkliği olabilmesi için yapılması gerekenleri açıkladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğini değiştirerek diploma denkliğine "af" gibi kolaylıklar getirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre
yurtdışında mezun olduğu lisans programının düzeyi ve içeriğinde
tereddüt yaşananlar için şart koşulan "seviye tespit sınavları"ndan
alınması gereken puan 60'dan 50'ye çekildi. Yılda en az bir kere
uygulanacak seviye tespit sınavlarının birinci ve ikincisi arasındaki süre ise iki aydan bir aya indirildi.
Öğretmenlik alanındaki diplomalarda tereddüt ortaya çıktığında
uygulanacak seviye tespit sınavında başarılı olmak için gereken puan da
100 üzerinden 70 yerine 50 puan olarak değiştirildi.
Yeni düzenlemeyle yurtdışından mezun olunan lisans programının Türkiye'deki eşdeğer programında okutulan zorunlu derslerinde eksiklik tespit edilenler YÖK tarafından yerleştirilecekleri Türkiye'deki bir üniversitede bu dersleri alacaklar. Öğrencilere derslerde başarılı olduklarını belgelemeleri halinde denklik belgesi verilecek.
Yönetmeliğin uzaktan eğitimi düzenleyen maddesinde yapılan değişikliğe
göre de diploma alınan programın yüksek öğretim kurumunun faaliyet
gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve kurulca tanınan bir akreditasyon
kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması bir üst eğitime girişte kabul edilmesi program kredilerinin 1/3'ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi programın kredi toplamının o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranacak.
YÖK yurt dışında mezun olunan lisans programının Türkiye'de denkliği olabilmesi için yapılması gerekenleri açıkladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğini değiştirerek diploma denkliğine "af" gibi kolaylıklar getirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre
yurtdışında mezun olduğu lisans programının düzeyi ve içeriğinde
tereddüt yaşananlar için şart koşulan "seviye tespit sınavları"ndan
alınması gereken puan 60'dan 50'ye çekildi. Yılda en az bir kere
uygulanacak seviye tespit sınavlarının birinci ve ikincisi arasındaki süre ise iki aydan bir aya indirildi.
Öğretmenlik alanındaki diplomalarda tereddüt ortaya çıktığında
uygulanacak seviye tespit sınavında başarılı olmak için gereken puan da
100 üzerinden 70 yerine 50 puan olarak değiştirildi.
Yeni düzenlemeyle yurtdışından mezun olunan lisans programının Türkiye'deki eşdeğer programında okutulan zorunlu derslerinde eksiklik tespit edilenler YÖK tarafından yerleştirilecekleri Türkiye'deki bir üniversitede bu dersleri alacaklar. Öğrencilere derslerde başarılı olduklarını belgelemeleri halinde denklik belgesi verilecek.
Yönetmeliğin uzaktan eğitimi düzenleyen maddesinde yapılan değişikliğe
göre de diploma alınan programın yüksek öğretim kurumunun faaliyet
gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve kurulca tanınan bir akreditasyon
kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması bir üst eğitime girişte kabul edilmesi program kredilerinin 1/3'ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi programın kredi toplamının o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranacak.