I.BÖLÜM
FİKİRLER VE TERCİHLER
1. KAYIP CENNET
17. yüzyılda Avrupa’da alimler ve sanatçılar ortak bir ideale sahipti.
Politik olaylardan etkilenmiyordu. Milliyetçilik akımları bu birliği
yok etti. Kültürel birlik bozuldu. Bugün Avrupa’daki ilişkilere kayıp
cennete bakar gibi bakıyorum.
2. AMERİKAYA AİT İLK İZLENİMLERİM
- Teknoloji ve organizasyon alanlarında üstünlüğü var.
- Amerikalılar hayata neşeli ve olumlu bakıyorlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] arkadaş canlısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendine güvenen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iyimser ve kıskanç değiller.
- “Ben” değil “biz”e daha çok önem veriliyor.
- Amaçları ve geleceği için Avrupalılardan daha çok çalışıyor.
- Örf ve adetlerine daha çok bağlı.
- İş birliği ve iş gücünün bölünmesi Avrupa’da olduğundan çok daha kolay ve pürüzsüz olmaktadır.
- Zenginlerin sosyal vicdanları daha çok gelişmiş durumda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zenginliğinin ve enerjisinin geniş bir bölümünü halkın kullanımına sunmaktadır.
- Zenginliğin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mutlu ve tatminkar bir hayat için gerekli olmadığının farkındalar.
- Görsel sanatlar ve müzik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu milletin hayatında Avrupalılarınkinden çok daha az bir yer kaplıyor.
- Amerika’nın araştırmadaki başarısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zenginliğinin yanında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendini işe adama[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sabır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yoldaşlık ruhu ve işbirliği yeteneklerinin çok büyük payı var.
- Halkı uluslararası sorunlara fazla ilgi göstermiyor.
3. AMERİKAN KADINLARINA CEVAP
Einstein’ın Amerika ziyaretini protesto eden bir kadın grubu için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Einstein hoşgörülü davranır ve kadınlar için güzel cins diye bahseder.
4. DÜNYAYI NASIL GÖRÜYORUM ?
- Basit ve gösterişsiz bir hayat[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her nevi fiziksel ve ruhsal sağlığa yararlıdır.
- İnsanın özgürlüğüne inanmıyorum. İnsan sadece dış baskılar altında değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aynı zamanda iç gerginliklerle de karşı karşıyadır. Tanrıya şükür gereklidir.
- Hayatı daha neşeli karşılamamda ülküm “iyilik”[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] “güzellik” ve “doğruluk” olmuştur.
- Benim politik ülküm demokrasidir. ABD bu yolda epey ilerlemiştir.
- Kişiler sürü hayatı yaşamamalıdır. Kişi sürüde iken[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] düşünce ve duyguda kalın kafalı olur.
- Yaşayabileceğimiz en güzel şey “gizem”dir. Dinlerin ortaya çıkmasının nedeni gizemin yaşanmasıdır.
5. HAYATIN ANLAMI
Kendi hayatını ve diğer canlıların hayatını anlamsız olarak niteleyen bir insan sadece mutsuz değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aynı zamanda yaşamaya değer de değildir.
6. ZENGİNLİK ÜZERİNE
Dünyadaki herhangi bir zenginliğin insanlığı ileriye götüreceğine
inanmıyorum. Para sadece bencilliğe hitap eder ve kötüye kullanılması
kaçınılmazdır.
7. TOPLUM VE KİŞİLİK
Toplumun ileriye gitmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bireylerin bağımsızca düşünebilmesine ve özgürce hareket etmelerine bağlıdır. Toplumun sağlığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] içinde sosyal ilişkiler yaratan bireylerin bağımsızlığına son derece bağlıdır. Bireyler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] enerjisinin çoğunu kişiliğinin gelişmesine yöneltmelidir.
8. BİR ELEŞTİRMENE TEBRİK
Kişinin olayları kendi gözü ile görmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günün modasına yenik düşmeden hissedip tatması ve şık bir cümle ile ifade etmesi ne kadar harika değil mi?
9. ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE
Sürekli ve bilinçli bir şekilde kişinin iç ve dış özgürlüğü desteklenirse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ruhsal gelişme ve mükemmellik elde edilir.
10. İNSAN HAKLARI
- Kabul edilen insan haklarından önce birey için şu isteklerin yerine getirilmesi lazımdır;
- Bireyin hakkına devlet veya başka bir birey tarafından tecavüz edilmemeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Çalışma ve emeğinden yeterli para kazanmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Tartışma ve eğitim özgürlüğüne sahip olmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Kendisini yöneten hükümetin çalışmasına katkıda bulunabilmeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Birey[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yanlış ve zararlı bulduğu faaliyetlerden kaçınabilme hakkına sahip olabilmelidir.
11. DİN ÜZERİNE
İnsanoğlu başlangıçta Korku dinine sahipti. Daha sonra Ahlaksal dine
yönelmiştir. Toplumsal hayatın ilerlemesiyle ahlaksal din baskın
çıkmaya başlamıştır. Bu tür dinlerden sonra evrensel din duygusu ortaya
çıkmıştır. Evrensel din duygusunun[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bilimsel araştırma için en güçlü ve en acil dürtüyü oluşturduğuna
inanıyorum. Kendilerini bilimsel araştırmaya adayan çoğu bilim adamında
bu duygu mevcuttur. (Kepler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Newton gibi)
12. BİLİM VE DİN
Geçmişte[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bilim adamları ile din adamları arasında çetin mücadeleler mevcuttu.
Örnek olarak kilisenin Galileo ve Darwin’in düşüncelerine verdiği
mücadeledir. Bilim ve dinin dünyaları kesin çizgilerle ayrılmış
olmasına rağmen bu ikisi arasında güçlü ortak ilişkiler ve
bağımlılıklar vardır. Din amacı belirliyor olabilir fakat bu amaca
ulaşmanın yollarını bilimden öğrenebiliriz. Bilim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] din olmadan ek******[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] din ise bilim olmadan kör.
13. DİN VE BİLİM : İKİ ZIT KUTUP MU?
Bilimsel çıkarımların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dini veya ahlaki ölçülerden tamamen bağımsız olması çok doğrudur ama bilim dünyasında çok büyük başarıları olan kişilerin hepsi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
yaşadığımız dünyanın mükemmel olduğunu ve bilgiye mantıkla ulaşma
eğilimini yansıtan gerçek dini inanışla donanmışlardı. Eğer dini doyum
olmasaydı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilim adamında kendini adama ve dur durak bilmeyen bir yöneliş olmazdı.
14. AHLAKİ KÜLTÜRE DUYULAN İHTİYAÇ
“Ahlaki Kültür” olmadan insanlık için hiç bir kurtuluş yoktur. Bu kültürden yoksun bilim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bizi kurtaramaz.
15. EĞİTİM VE DÜNYA BARIŞI
Gençliğe[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
barışçı eğitim mantık yolu ile verilmelidir. Gençliğe askeri ruh
aşılama gereği duyulmamalıdır. Askeri savunma yolları uluslararası
olmalıdır. Uluslararası birlik ruhu güçlendirilmeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] okullarda uygarlığın gelişimi anlatılmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] emperyalist ve askeri başarılardan söz edilen fikirler verilmemelidir.
16. EĞİTİM ÜZERİNE
Okullarda eğitimin amacı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] genç insana uzmanlıktan ziyade uyumlu bir kişilik kazandırmak olmalıdır. Özel bilgi değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bağımsız düşünme ve yargı kabiliyetinin gelişmesine önem verilmelidir.
Eğer bir kişi konusunun temellerini biliyorsa ve bağımsız olarak
düşünüp çalışabiliyorsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
17. KLASİK EDEBİYAT ÜZERİNE
Bir yüzyılda aydın kafalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
ileri görüşlerü ve zevk sahibi ancak birkaç insan çıkar. Ortaçağ
insanlarının neredeyse beşyüz yıl hayatlarını karartan batıl
inançlardan ve cehaletten yavaşça sıyrılmalarını yalnızca birkaç yazara
borçluyuz.
18. İNSANOĞLUNUN GELECEĞİNİ GARANTİLEMEK
Zincirleme nükleer reaksiyonların keşfi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kibritin keşfinden fazla bir zarar getirmemelidir insana. Biz elimizden geldiğince onun suistimal edilmesini engellemeliyiz.
Sosyal açıdan değerli olan her eylem içsel bir tatmin verir ama maaşın
bir parçası olarak kabul edilemez. Öğretmen kendi içsel tatminiyle
çocukların karnını doyuramaz.
19. BAĞIMSIZ DÜŞÜNCE İÇİN EĞİTİM
Bir insana uzmanlık eğitimi vermek yeterli değildir. Bu şekilde yararlı
bir makine olabilir ama kişiliği uyum içinde gelişmiştir; insan olamaz.
Öğrenci insanlarla ve toplumla iyi bir ilişki kurmak istiyorsa
insanların dürtülerini[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yanılsamalarını ve acılarını anlamayı öğrenmesi gerekir.
FİKİRLER VE TERCİHLER
1. KAYIP CENNET
17. yüzyılda Avrupa’da alimler ve sanatçılar ortak bir ideale sahipti.
Politik olaylardan etkilenmiyordu. Milliyetçilik akımları bu birliği
yok etti. Kültürel birlik bozuldu. Bugün Avrupa’daki ilişkilere kayıp
cennete bakar gibi bakıyorum.
2. AMERİKAYA AİT İLK İZLENİMLERİM
- Teknoloji ve organizasyon alanlarında üstünlüğü var.
- Amerikalılar hayata neşeli ve olumlu bakıyorlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] arkadaş canlısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendine güvenen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] iyimser ve kıskanç değiller.
- “Ben” değil “biz”e daha çok önem veriliyor.
- Amaçları ve geleceği için Avrupalılardan daha çok çalışıyor.
- Örf ve adetlerine daha çok bağlı.
- İş birliği ve iş gücünün bölünmesi Avrupa’da olduğundan çok daha kolay ve pürüzsüz olmaktadır.
- Zenginlerin sosyal vicdanları daha çok gelişmiş durumda[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zenginliğinin ve enerjisinin geniş bir bölümünü halkın kullanımına sunmaktadır.
- Zenginliğin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] mutlu ve tatminkar bir hayat için gerekli olmadığının farkındalar.
- Görsel sanatlar ve müzik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bu milletin hayatında Avrupalılarınkinden çok daha az bir yer kaplıyor.
- Amerika’nın araştırmadaki başarısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] zenginliğinin yanında[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kendini işe adama[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sabır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yoldaşlık ruhu ve işbirliği yeteneklerinin çok büyük payı var.
- Halkı uluslararası sorunlara fazla ilgi göstermiyor.
3. AMERİKAN KADINLARINA CEVAP
Einstein’ın Amerika ziyaretini protesto eden bir kadın grubu için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Einstein hoşgörülü davranır ve kadınlar için güzel cins diye bahseder.
4. DÜNYAYI NASIL GÖRÜYORUM ?
- Basit ve gösterişsiz bir hayat[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her nevi fiziksel ve ruhsal sağlığa yararlıdır.
- İnsanın özgürlüğüne inanmıyorum. İnsan sadece dış baskılar altında değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aynı zamanda iç gerginliklerle de karşı karşıyadır. Tanrıya şükür gereklidir.
- Hayatı daha neşeli karşılamamda ülküm “iyilik”[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] “güzellik” ve “doğruluk” olmuştur.
- Benim politik ülküm demokrasidir. ABD bu yolda epey ilerlemiştir.
- Kişiler sürü hayatı yaşamamalıdır. Kişi sürüde iken[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] düşünce ve duyguda kalın kafalı olur.
- Yaşayabileceğimiz en güzel şey “gizem”dir. Dinlerin ortaya çıkmasının nedeni gizemin yaşanmasıdır.
5. HAYATIN ANLAMI
Kendi hayatını ve diğer canlıların hayatını anlamsız olarak niteleyen bir insan sadece mutsuz değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aynı zamanda yaşamaya değer de değildir.
6. ZENGİNLİK ÜZERİNE
Dünyadaki herhangi bir zenginliğin insanlığı ileriye götüreceğine
inanmıyorum. Para sadece bencilliğe hitap eder ve kötüye kullanılması
kaçınılmazdır.
7. TOPLUM VE KİŞİLİK
Toplumun ileriye gitmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bireylerin bağımsızca düşünebilmesine ve özgürce hareket etmelerine bağlıdır. Toplumun sağlığı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] içinde sosyal ilişkiler yaratan bireylerin bağımsızlığına son derece bağlıdır. Bireyler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] enerjisinin çoğunu kişiliğinin gelişmesine yöneltmelidir.
8. BİR ELEŞTİRMENE TEBRİK
Kişinin olayları kendi gözü ile görmesi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] günün modasına yenik düşmeden hissedip tatması ve şık bir cümle ile ifade etmesi ne kadar harika değil mi?
9. ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE
Sürekli ve bilinçli bir şekilde kişinin iç ve dış özgürlüğü desteklenirse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ruhsal gelişme ve mükemmellik elde edilir.
10. İNSAN HAKLARI
- Kabul edilen insan haklarından önce birey için şu isteklerin yerine getirilmesi lazımdır;
- Bireyin hakkına devlet veya başka bir birey tarafından tecavüz edilmemeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Çalışma ve emeğinden yeterli para kazanmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Tartışma ve eğitim özgürlüğüne sahip olmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Kendisini yöneten hükümetin çalışmasına katkıda bulunabilmeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
- Birey[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yanlış ve zararlı bulduğu faaliyetlerden kaçınabilme hakkına sahip olabilmelidir.
11. DİN ÜZERİNE
İnsanoğlu başlangıçta Korku dinine sahipti. Daha sonra Ahlaksal dine
yönelmiştir. Toplumsal hayatın ilerlemesiyle ahlaksal din baskın
çıkmaya başlamıştır. Bu tür dinlerden sonra evrensel din duygusu ortaya
çıkmıştır. Evrensel din duygusunun[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bilimsel araştırma için en güçlü ve en acil dürtüyü oluşturduğuna
inanıyorum. Kendilerini bilimsel araştırmaya adayan çoğu bilim adamında
bu duygu mevcuttur. (Kepler[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Newton gibi)
12. BİLİM VE DİN
Geçmişte[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bilim adamları ile din adamları arasında çetin mücadeleler mevcuttu.
Örnek olarak kilisenin Galileo ve Darwin’in düşüncelerine verdiği
mücadeledir. Bilim ve dinin dünyaları kesin çizgilerle ayrılmış
olmasına rağmen bu ikisi arasında güçlü ortak ilişkiler ve
bağımlılıklar vardır. Din amacı belirliyor olabilir fakat bu amaca
ulaşmanın yollarını bilimden öğrenebiliriz. Bilim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] din olmadan ek******[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] din ise bilim olmadan kör.
13. DİN VE BİLİM : İKİ ZIT KUTUP MU?
Bilimsel çıkarımların[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dini veya ahlaki ölçülerden tamamen bağımsız olması çok doğrudur ama bilim dünyasında çok büyük başarıları olan kişilerin hepsi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
yaşadığımız dünyanın mükemmel olduğunu ve bilgiye mantıkla ulaşma
eğilimini yansıtan gerçek dini inanışla donanmışlardı. Eğer dini doyum
olmasaydı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilim adamında kendini adama ve dur durak bilmeyen bir yöneliş olmazdı.
14. AHLAKİ KÜLTÜRE DUYULAN İHTİYAÇ
“Ahlaki Kültür” olmadan insanlık için hiç bir kurtuluş yoktur. Bu kültürden yoksun bilim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bizi kurtaramaz.
15. EĞİTİM VE DÜNYA BARIŞI
Gençliğe[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
barışçı eğitim mantık yolu ile verilmelidir. Gençliğe askeri ruh
aşılama gereği duyulmamalıdır. Askeri savunma yolları uluslararası
olmalıdır. Uluslararası birlik ruhu güçlendirilmeli[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] okullarda uygarlığın gelişimi anlatılmalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] emperyalist ve askeri başarılardan söz edilen fikirler verilmemelidir.
16. EĞİTİM ÜZERİNE
Okullarda eğitimin amacı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] genç insana uzmanlıktan ziyade uyumlu bir kişilik kazandırmak olmalıdır. Özel bilgi değil[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
bağımsız düşünme ve yargı kabiliyetinin gelişmesine önem verilmelidir.
Eğer bir kişi konusunun temellerini biliyorsa ve bağımsız olarak
düşünüp çalışabiliyorsa[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
17. KLASİK EDEBİYAT ÜZERİNE
Bir yüzyılda aydın kafalı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
ileri görüşlerü ve zevk sahibi ancak birkaç insan çıkar. Ortaçağ
insanlarının neredeyse beşyüz yıl hayatlarını karartan batıl
inançlardan ve cehaletten yavaşça sıyrılmalarını yalnızca birkaç yazara
borçluyuz.
18. İNSANOĞLUNUN GELECEĞİNİ GARANTİLEMEK
Zincirleme nükleer reaksiyonların keşfi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kibritin keşfinden fazla bir zarar getirmemelidir insana. Biz elimizden geldiğince onun suistimal edilmesini engellemeliyiz.
Sosyal açıdan değerli olan her eylem içsel bir tatmin verir ama maaşın
bir parçası olarak kabul edilemez. Öğretmen kendi içsel tatminiyle
çocukların karnını doyuramaz.
19. BAĞIMSIZ DÜŞÜNCE İÇİN EĞİTİM
Bir insana uzmanlık eğitimi vermek yeterli değildir. Bu şekilde yararlı
bir makine olabilir ama kişiliği uyum içinde gelişmiştir; insan olamaz.
Öğrenci insanlarla ve toplumla iyi bir ilişki kurmak istiyorsa
insanların dürtülerini[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yanılsamalarını ve acılarını anlamayı öğrenmesi gerekir.