Gülme Adabı.. Kayyto10

Join the forum, it's quick and easy

Gülme Adabı.. Kayyto10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İsmail YK'nın 2015 Albümü Çıkmıştır!

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Gülme Adabı..

2 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Gülme Adabı.. Empty Gülme Adabı.. Çarş. 20 Ağus. 2008 - 11:51

Yaz Yağmuru

Yaz Yağmuru
Ölümüne YK'Cı
Ölümüne YK'Cı

Gülmek,insanoglunun umumiyetle huzurunu,sürurunu ve bedii duygularini disa yansitan bir hususiyettir.Kisinin icap ettigi hallerde gülmesi,tabii ve müsbet bir davranistir.Tabii olmayan ise,gerektigi zaman gülmemek veya asirilik göstererk gülmeyi kontrol edememektir.Dolayisiyla yerinde ve kararinda gülmek,adab açisindan önem arz eder.

Bu hususta dengeyi yakalamak için Resulullah (sas)'in tatbikatina bakmak gerekir.Hz.Aise (ra) diyor ki: 'Allah Resülunun(sas) küçük dili görünecek sekilde kahkahayla güldügünü hiç görmedim. O ekseriyetle tebessüm ederdi.'

Cerir bin Abdullah (ra) anlatiyor:

'Fahri Kainat Efendimiz(sas),müslüman oldugum günden beri beni huzuruna girmekten alikoymaz ve her gördügünde gülümserdi.'

Abdullah bin Haris (ra) ise;

'Resulullah (sas)'dan daha çok tebessüm eden bir kims görmedim.'demistir.

Gülme adabi hususnda,Efendimiz(sas)'in sünnetinden,mütebessim bir çehreye sahip olmamiz gerektigi anlasilmaktadir.Bunun yaninda güzel bir davranis ya da söz karsisinda gülmenin tabii olacagi da asikardir.Ancak katila katila gülmek,gülmeyi meslek edinerek,bunun için saatlerce program yapmak gibi asiri tavirlar uygun degildir.Zira asiri gülmek,sakaciligin,nüktedanligin veya güleryüzlü olmanin degil,Allah(cc)'tan gafil olmanin bir neticesidir.Nitekim Fahri Kainat Efendimiz(sas):

'Çokça gülmeyiniz ! Gülmenin asirisi kalbi öldürür. (Tirmizi,Zühd,2) buyurmak suretiyle bu gerçege dikkat çekmistir.Hatta Efendimiz(sas):

'Eger sizler,benim bildiklerimi bilseydiniz;az güler,çok aglardiniz ! hadisiyle de,ahireti kurtarma endisesiyle aglamanin,gülmeye tercih edilmesi gerektigine vurgu yapilmaktadir.

2Gülme Adabı.. Empty Geri: Gülme Adabı.. Paz 2 Kas. 2008 - 10:39

Mavi_Kiyamet

Mavi_Kiyamet
BanLı Üye
BanLı Üye

Tesekkürler emegine saglik Gülümseme

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-