Kalp ve damar hastalıkları, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Her yıl, bu hastalığa yakalanan kadın sayısı artıyor
Kadınlarda görülen kanser türlerinin, meme, yumurtalık, rahim gibi, hepsinin toplamından fazla sayıda kalp hastalığından ölüm oranı görülmektedir.
Avrupa’da yapılan çalışmaya göre, kalp hastalıklarından ölüm oranı kadınlarda %55, erkeklerde ise %43’tür. Kalp hastalıkları, kadınlarda sinsi ve yavaş seyrediyor. Bu yüzden tanı geç koyuluyor. İlk kalp krizinde ölen kadınların, üçte ikisinde daha önce herhangi bir belirti görülmediği gözlenmiştir.
Erkeklere göre farklı belirtiler taşıyan bu hastalığın, sırt ağrısı, terleme, çarpıntı, bulantı, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, nedensiz depresyon gibi işaretleri olabilir.
Kadınlarda küçük ince damarlar daha çok hastalanıyor. Anjiyoda büyük damarlar görünüyor. Kadınlardaki küçük kılcal damarın teşhisi zor oluyor. Ailesinde kalp hastalığı olanlar risk taşıyor.
Hareketsizlik, kalbi etkileyen unsurlardan birisi, kalpteki kılcal damarların rezervlerinin azalmasına sebep oluyor.
35 yaşını geçen her kadının, mutlaka risk tayini yaptırması gerekiyor. Menopozdan sonra ortaya çıkan problemler kalbi etkiliyor. Menopozdan sonra östrojen alımının da kalbe faydası yok çünkü kalbin doğal östrojene ihtiyacı var.
Bir de Kırık Kalp Sendromu var. Boşanma, aileden birinin kaybı, korkular gibi sebeplerden kadın kalbi etkileniyor. Bu gibi olaylardan sonra ortaya kalp yetmezliği çıkıyor. Kırık Kalp Sendromu, kadının kalp damarlarında bir sorun olmadığı halde gerçekleşiyor. Sonunda kalp yetersizliği oluyor ve kalp büyüyor.
Vücut tipi de kalp hastalıkları konusunda etkili oluyor. Elma tipi vücutta, yağlar karın bölgesinde toplanır. Armut tipi vücutta ise, kilolar basende toplanıyor. Yağların karın bölgesinde toplanması, kalp için risk oluşturuyor. Karındaki yağ, tansiyonu yükseltiyor