Ailede Ölüme Tepki Kayyto10


Join the forum, it's quick and easy

Ailede Ölüme Tepki Kayyto10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İsmail YK'nın 2015 Albümü Çıkmıştır!

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Ailede Ölüme Tepki

2 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Ailede Ölüme Tepki Empty Ailede Ölüme Tepki Salı 16 Haz. 2009 - 6:20

Mavi_Kiyamet

Mavi_Kiyamet
BanLı Üye
BanLı Üye

Ailede meydana gelen ölüm olayı nasıl karşılanmalıyor[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] nasıl tepki veriliyor. Bu üzücü olay nasıl atlatılır?

NP
İstanbul Hastanesi'nden Uzm. Psk. Hande Ertaş anlatıyor:
Ölüm yaşam sürecimiz içerisinde bizleri en çok ve belki de en uzun dönemde etkisi altına alna travmatik bir olaydır. Kişinin duygu durumu ve kişilik yapısı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] değer yargıları ne olursa olsun acıtır ölüm[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hele bir de ölüm başa gelmişse. Travma; günlük rutin işleyişi bozan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aniden - beklenmedik bir şekilde gelişen[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dehşet[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaygı ve panik yaratan[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan yaşantılar olarak tanımlanabilir. Pek çok olay travmatik olarak tanımlanabilir; deprem[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sel[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] trafik kazaları[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] şiddet v.b. ancak hiçbiri ölüm kadar korkutmaz insanı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] aslında belki de hepsi ölümü ve ölüm korkusunu içermektedir u ya da bu şekilde.
Anne-baba[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] eş veya evlat kaybeden kişilerin acıları elbette tarif edilemez boyuttadır. Her yaşta ölüme bakış ve ölümle mücadele şekli farklı olsa da[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ilk yüzleşmede kişiler genellikle aynı duyguları yaşarlar. Özellikle çaresizlik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] suçluluk ve kızgınlık sıklıkla rastlanan tepkilerdir. Travmayla başa çıkmak için gerçeklerden kaçmak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] inkar etmek veya olay yerini terk etmek gibi savunma yöntemlerine başvurulur. Duygusal sarsıntısını önlemek amacıyla kişiler olayın nedenlerini ve sürecini detaylıca öğrenme çabasına girer[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] olayı sorgularlar; kimileri ise olaya karşı daha soğukkanlı yaklaşır ve kendilerini farklı aktivitelere yönelterek "güçlüyüm" mesajı verme yoluna gidebilirler. Bazıları ise; özellikle beklenmedik[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ani ölümler sonrasında olayları tekrar takrar hatırlayarak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kabuslar görüp[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] uyku sorunları yaşayabilirler. Bu tepkiler ölümü takip eden günler ve haftalar için normaldir. Ölümü aile içinde yaşayan kişilerin yakınları bu tepkilerin oluşabileceğini kabul ederek[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bunlarla başa çıkmak için hazırlıklı olmalıdırlar. Genel anlamda ölüme karşı oluşan tepkileri sıralayacak olursak;
Reddetmek
Kişi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaybettiği yakınını bir daha göremeyeceğini aklına getirmek istemez; o kişi ile yeniden bir araya geleceğinin hayalini kurar. Hatta bir sonraki günlerin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] geleceğin planlarını yaparak[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] o kişiyi de buna dahil eder.
Öfke
Kişi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yaşadığı olayın geriye dönüşü olmadığını ve hayatının farklı bir şekilde yapılanmaya başladığını fark ettikten sonra hem duruma hem de kaybettiği kişiye karşı öfke duymaya başlar.
Hüzün
Kişi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaybı için büyük bir üzüntü duymaya başlar. Bu üzüntü hem kaybettiği kişi için hem de kendinde yaşadığı eksiklik içindir.
Alışma ve ileriye yönelme
Kişi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kaybını artık içine sindirmiş ve hayatını o kişi olmadan yapılandırmaya başlamıştır. Düşünceleri daha çok geleceğe yöneliktir.
Öyleyse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yaşanan travmatik bir olay sonrasında neredeyse herkes "stres tepkileri" gösterir. Yaşanan olayın kendisinin olağanüstü olduğu bir durumda gösterilen bu stres tepkilerinin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir dönem için[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] "Anormal bir olaya verilen normal tepkiler" olarak görülmesi gerekmektedir. Ancak zaman zaman bu stres tepkileri süreklilik gösterir. Ölümü takip eden 1 ay içinde stres tepkilerinin süreklilik göstermesi Akut Stres Bozukluğu tanısına yol açarken bu tepkilerin 6 aylık bir süreye yayıldığı durumlarda Travma Sonrası Stres Bozukluğundan söz edilir.
Kişilere yapılacak olan her tür destek ve özellikle psiko-sosyal destek çalışmaları travmayı takip eden günlerde çok önemlidir. Kişilerin vermiş oldukları "stres tepkileri"nin uzun ya da kısa süreli olması kendilerine verilebilen destekle doğru orantılıdır.

2Ailede Ölüme Tepki Empty Geri: Ailede Ölüme Tepki Perş. 18 Haz. 2009 - 14:38

musti_61

musti_61
Ölümüne YK'Cı
Ölümüne YK'Cı

aile bence çok önemli kişiliğin oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli..teşekkürler..

3Ailede Ölüme Tepki Empty Geri: Ailede Ölüme Tepki Cuma 19 Haz. 2009 - 23:32

Mavi_Kiyamet

Mavi_Kiyamet
BanLı Üye
BanLı Üye

musti_61 demiş ki:aile bence çok önemli kişiliğin oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli..teşekkürler..
rica

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-

» Etki - Tepki Olayi

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz