Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Kayyto10


Join the forum, it's quick and easy

Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Kayyto10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İsmail YK'nın 2015 Albümü Çıkmıştır!

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Üstteki Üyeyle Aran Nasıl?

+39
SeviyorumSeni
kara$evdaLı
yeşilli
S_3_RDAR__1818
MersinLiy
kArAs3VdAL1
BeLa
_Peri_
edayk
yk_bahar
>yagmur<
[- Melankolik -]
dilekyk
SoundTracK
gizmo_13
YK-Berfin-YK
sivasli-kiz58
cadı_kız
canimyk
miremyk
CANIMMMMM58
ismail yk hayranı
böCükk
neSli-YK
**MyMyMy**
merweyk
özcan_34
sana_aşığım
gizmo_12
AyNuR_Yk
**MELODİ YK**
MÜMİNE YK
Nickimi7kedi
**ŞeYmA**
Beray_İsmail_YK
ÖLÜMÜNE YKCIYIM
ceren yk
AŞKIMYK
yk'cı fıstık
43 posters

Sayfaya git : Önceki  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Sonraki

Aşağa gitmek  Mesaj [2 sayfadaki 24 sayfası]

26Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 11:06

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

süper [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

27Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 14:27

**MELODİ YK**

**MELODİ YK**
Ölümüne YK'Cı
Ölümüne YK'Cı

iyi

28Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 15:17

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

gizemli [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

29Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 15:27

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

İyi

http://www.ismailyktv.ile.biz

30Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 15:57

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

iyidir iyi [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

31Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 15:59

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

ALLAH bosmasın iyi:D:D:D

32Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:00

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

cok severim kendisini abine saygılı ol hee ;) ddd [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

33Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:02

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

Abimi ddd:Dbnde seni seviyom cnm..

34Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:16

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

amanda severmiş ddd inş bozulmaz
al sna roman ddd
İnsan, doğumundan ölümüne dek müzikle iç içe olan bir hayat sürer. Her toplumun ve yörenin kendine göre bir müziği vardır, hatta her toplumda birden fazla müzik türü bulunur. En eski toplumlarda bile müziğin izlerine rastlanır. Müzik Latincede “Perilerin dili” anlamına gelir. Müziğin kendine özgü bir dili vardır ve bu nedenledir ki, evrensel bir boyuta sahiptir ve dünyadaki tek ortak dil müziktir. Hangi dilde ve türden olursa olsun, onu diğer seslerden ayırmak mümkündür; çünkü her müziğin kendine özgü melodisi, ritmi ve armonisi vardır. Müzik eserlerinde çoğu zaman birden çok enstrüman kullanılır; sesler arasında uyumlu bir birliktelik olur ve belli bir ritim kalıbı içinde çıkar.
Çağlar önce ruhsal hastalıkların müzikle tedavi edildiği tarih kitaplarında yazılmaktadır. Roma, Çin ve Mısır gibi çok eski uygarlıklarda müzik hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Farabi, Razi, İbn-i Sina gibi İslam âlimleri müziği tedavi amaçlı kullanmış ve konu ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmıştır. Ünlü hekim Şuuri, hangi müzik makamının hangi vakitte etkili olduğu belirtirken, Büyük İslam alimi Farabi (870-950) makamların insan ruh sağlığı üzerindeki etkilerini yazmıştır. Dokuzuncu yüzyılda yaşamış olan İslam bilgini Ebu Bekir Razi, melankoliklerin tedavisi üzerine yazdığı kitabında, melankoli hastalığının tedavisinde ne yapılması gerektiğini yazarken müzikle ilgili şu sözlere yer verir: " ... melankolik hasta özellikle güzel sesle okunan şarkılar dinlemelidir." Ölüm döşediğinde olan hastalara Kur’an’ın okunması oldukça manidardır. Buradaki gaye sanırım kişinin fazla acı çekmeden ruhunu teslim etmesidir. Hasta olan birçok insan Kur’an okuyarak şifa arar.
Selçuklu Sultanı Nureddin Zengi, Şam’da bir hastane yaptırır ve burada hastaların tedavisinde müzik kullanılmaya başlanır. Osmanlı döneminde 1484-1488 yıllarında Edirne’de II. Beyazıd tarafından Tunca nehri kenarında yaptırılan Darüşşifa’da özellikle ruhsal hastalıkların tedavisinde müzik terapi kullanılmıştır. Darüşşifa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde söyle yazar: “Müziğin insan ruhu üzerindeki olumlu etkisi konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olan Darüşşifa’nın hekimbaşısı, hastalarına önce çeşitli müzik makamları dinletiyor, kalp atışlarının hızlanıp ya da yavaşladığına bakıyor, faydalı buldukları melodiyi belirliyor, şikayetleri ve benzer hastalıkları bir araya getiriyor, Darüşşifa’nın müzik ekibine haftanın belirli günlerinde konserler tertip ediyordu.” Benzer bir hastane Kayseri’de hizmet verilmiştir. Günümüzde ise, gerek çocuk gerekse yetişkin ruh hastalıklarının tedavisinde müzik terapisi önemli bir yere sahiptir.
İslam dünyasında müzik terapinin gerekliliği ve hastalıklar üzerindeki olumlu etkileri ve iyileştirici niteliği 8–9. yüzyılda belirtilmiştir. Batıda ise, müzik terapinin ruhsal hastalıklarda yaygın olarak kullanımı 2. Dünya Savaşı sonrasına dayanmaktadır. Amerikan Müzik Terapi Birliği 1997 yılında müzik terapinin bir bilim dalı olduğunu ifade eden şu tanımı yapıtlar: “Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır.” Müzik terapinin kullanım alanı oldukça geniştir. Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri ve gibi klinik alanlarında ve özel gereksinimli bireylerin tedavisinde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca müzik terapi, alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde de önemli bir yere sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalarda klasik Türk müziği ile klasik batı müziğinin hastalıklar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu ve ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içindeki güçlü duyguları uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Müzik, kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir. Müzik dinleyen insan, toplum içinde daha mutlu ve daha uyumlu bir birey olur. Birçok insan kendini müzikle daha iyi ifade edebilmekte ve duygularını müzikle ortaya koyabilmektedir. Dolayısıyla müzik iletişim amaçlı da kullanılmaktadır.
Müzik insanın duygusal ve fizyolojik tepkiler vermesini sağlar. Örneğin, insanlar dinledikleri müziğe dansla eşlik ederek negatif enerjilerini yararlı bir biçimde aktarma olanağı bulur; anne karnındaki bebek bile müziğe olumlu tepkiler verir. Doğduktan sonra müzik sesiyle sakinleşir ve huzur içinde uykuya geçer. Bir yaşından itibaren müzik sesi duyduğunda sallanarak, zıplayarak ve birçok beden hareketiyle müziğe eşlik eder.
Müzik sanatın soyut bir dalı olduğu için insanın yaratıcı ve soyut düşünme yeteneğini de geliştirir. Müzikal etkinlikler, birden çok katılımcıyı gerektirdiği için, bireyin arkadaş edinmesini ve sosyalleşmesini destekler.
Uluslar arası Tıp Müzik Kurumu’nun araştırmasına göre klasik müzik dinlemek insanın bedensel ve duygusal sağlığını olumlu etkilemektedir. Günde 20 dakika dinlenilen klasik müzik, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı vücudun direncini artırmakta, aynı zamanda seratonin ve dopamin hormonlarının salgılanışını artırmaktadır. Büyük İslam âlimi İbn-i Sina, müziğin tıpta hastalıkların tedavisindeki önemini şu sözlerle belirtmektedir: “… en iyi ve en etkili tedavi yöntemlerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek, onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.”
Müzik, insan ruhu üzerinde inanılmaz olumlu değişiklikler yapar. Öyle ki, hayvanları bile etkiler; müzik dinletilen ineklerin daha çok süt verdiği, tavukların ise daha düzenli yumurtladıkları görülmüştür.
Yapılan araştırmalarda, müziğin ruhsal hastalıkların oluşumunda etkisi olan ve insanın duygusal durumunu düzenleyen serotonin, dopamin, adrenalin, testosteron gibi hormonları olumlu etkilediği; kan basıncı, solunum ritmi gibi fizyolojik işlevleri düzenlediği ve beyindeki oksijen ve kanlanmanın dengesini sağladığı gözlenmiştir. Müzikle devamlı iç içe olan kişiler ile müzisyenlerin hemisferleri arasındaki bağlantı ve bilgi alışverişini sağlayan korpus kallosum adı verilen yapının diğer insanlarınkine göre daha sağlam ve daha geniş olduğu saptanmıştır. Ünlü kalp doktoru Mehmet Öz, ölüm korkusu nedeniyle kalp ameliyatlarında ölümlerin fazla olduğunu ancak, hastalara terapötik etkisi olan müziklerin dinletilmesiyle ölümlerin azaldığını ve tedavide başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etmektedir. Viyana´da Meidling Rehabilitasyon Merkezi´nde komada bulunan hastalara Türk musikisi makamları dinletilmekte ve birçok hastanın müziğin etkisiyle komadan çıktığı belirtilmiştir.
Müzik, merkezi sinir sistemi ve beyin kabuğunda yer alan düşünme, öğrenme, konuşma, beden kontrolü ile ilgili merkezleri uyarmaktadır ve bu alandaki gelişmeleri desteklemektedir. McGill Üniversitesinde nörolog Anne Blood, “Farklı müziklerle beyindeki farklı merkezleri çalıştırabildiğimiz için, nörolojik ve ruhsal bozukluklar sonucunda zarar gören kısımları tekrar etkinleştirebilir,” diyerek şöyle devam eder: Hatta beynimizde hasara uğramış merkezleri zaman içinde uygun müzikleri dinleyerek onarabiliriz.
Bruscia müzik terapiyi şöyle tanımlamaktadır: Müzik terapisi hedef yönelimli bir süreçtir. Burada terapist hastasına, iyilik halini ilerletme, sürekli kılma ve sabitleştirmeyi müzik deneyimini kullanarak ve onları değişimin dinamik bir gücü kılarak yol göstermektedir (J. Moreno, 2001).
Müzik terapide, ritim, melodi ve harmoni gibi müzik unsurları tedavi amaçlı kullanılır. Müzik, hastanın sinir ve endokrin sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturarak, duygu ve düşüncelerde anlamlı tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Kimi zaman hasta, terapi sürecinde müzik yaparak aktif bir rol üstlenir. Dolaysıyla bu alandaki yeteneği gelişir, özgüveni artar ve kendince anlamlı bir uğraşı bulmuş olur. Müzik terapi grupla yapıldığı gibi bireysel de yapılmaktadır. Örneğin, grup terapisinde terapiye katılan herkes ritm vurgulayıcı bir müzik aleti alır. Terapist herhangi bir ritimle başlar, birkaç saniye sonra yanındaki uygun bir ritimle ona eşlik eder ve sırayla herkes müziğe katılır. Böylece grubun bütün üyeleri müziğin oluşumunda aktif rol alarak terapi sürecine girmiş olur. Herkes kendini büyük bir orkestranın bir üyesi gibi algılayıp olumlu duygular yaşar. Hastanın kendine uygun ritimler ortaya çıkarttığı bireysel terapileri de yapılmaktadır. Bireysel veya grup terapilerinde doğaçlama müziğin yapılabilmesi için nota bilgisine pek ihtiyaç duyulmaz. Terapi sürecinde kişi, baskılanmış yaşantılarını müziğin yardımıyla zararsız bir biçimde dışa vurabilme imkânına kavuşur. Hasta sorunlarını ve çatışmalarını sözlerle ifade etmek yerine müzik aletleriyle doğaçlama yaparak anlatmaya çalışır.
Doğaçlama müziği terapötik etkisi oldukça fazladır; çünkü doğaçlama müzik, ruhsal sorunların temelindeki etkenlerin ortaya çıkarılmasına ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasında etkilidir. Ayrıca doğaçlama müzik, içsel gizil duyguları dışavurmayı kolaylaştırdığı için sözel ifadenin müzikteki eşdeğeri olarak görülür.
Müzik eğitimi olan bireyler, diğerlerine göre daha az doğaçlama müzik yapabilmektedirler. Bu nedenle hem müzik eğitimi olanlar hem de müzik eğitimi olmayanlar için en iyi doğaçlama müzik aletleri, davul, zil, tef, gong, maraka, armoni barlar, metal barlar, tamburin vb. aletlerdir. Bu aletler, belirgin ve ritmik sesler çıkarmak için müzik eğitimini gerektirmez ve gitar, keman, piyano gibi aletlere göre avantaj sağlar. Ayrıca nota ve müzik eğitimi gerektiren aletler, kişiyi bilindik kalıplardaki sesleri çıkarmaya yöneltir.
İnsanda sevinç, hüzün, özlem, endişe, korku, nefret vb. çok sayıda duygu bulunur. Bu duyguların doğaçlama müzikle dışa yansıtması çok kolaydır. Ayrıca bu duygular vokal seslerle de ifade edilebilir. Örneğin, yüksek sesler öfkeyi yansıtırken, daha yumuşak ve inleme sesleri de hüzün ve acıyı belirtir.
9. yüzyılda şöyle bir olay yaşanır: Birçok ilmi alanda çalışmalar yapan İslam âlimi Yakup El Kindi’nin komşusunun oğlu amansız bir hastalığa yakalanır; ayağa kalkacak gücü bile kalmaz. Yemeden içmeden kesilir. Bölgedeki hiçbir hekim hastalığı iyileştirecek bir çare bulamaz. Hastalık her geçen gün etkisini daha fazla göstermekte ve gittikçe hasta fenalaşmaktadır. Tüccar, oğlunu iyileştirecek bir kişinin olduğunu ve o kişinin de komşusu kindi olduğunu öğrenir; fakat aralarında pek sıcak olmayan bir ilişki vardır. Tüccar, Kindi’den medet dilemekten başka çaresi olmadığını düşünür. Tüccarın yardım talebine Kindi olumlu yanıt verir. Kindi, hastayı muayene ettikten sonra müzikle uğraşan talebelerini çağırır ve müzik çalmaları söyler. Müzik çaldıkça hasta, tepki vermeye başlar; adeta ölüm uykusundan uyanarak önce kımıldamaya, sonrada oturup konuşmaya başlar. Kindi, tüccara, oğluyla son konuşmasını yapması gerektiğini söyler. Baba-oğul belli bir süre sohbet ettikten sonra, hasta eski haline dönerek bitkin bir şekilde yatağa uzanır ve hiçbir tepki vermemeye başlar. Bu arada müzik de kesilir. Tüccar, oğlunu iyileştireceği umuduyla müziğin yeniden çalınmasını ister; fakat Kindi, “oğlun müziğin etkisiyle son gücünü toplayıp konuştu. Artık bir daha kendine gelemez; çünkü ömrü bu kadarmış” diye cevap verir.



35Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:18

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

sadece banamı???

36Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:19

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

evet ddd nolmuş pfff [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

37Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:21

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

oyoy tşkrlr canik ddd:D:D

38Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:22

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

ama pak ddd anamasa dayım nette adam ödev konusu olmasın tammmı haha haaaaa haha [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

39Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:24

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

aglamaaglama:(bnde böle bir hastalıqa yakalansam ne olur acaba ofof nerde tşkrlr canik:(aglamaaglama

40Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:25

AyNuR_Yk

AyNuR_Yk
BanLı Üye
BanLı Üye

alemsin yha:D:D

41Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:28

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

yav bu romanmıydı (rica ;) haaaaa

42Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:32

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

İyi ;)

http://www.ismailyktv.ile.biz

43Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:33

Nickimi7kedi

avatar
Board Muhtarı
Board Muhtarı

pehh [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

44Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Paz 3 Mayıs 2009 - 16:40

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

Yok bilmem

http://www.ismailyktv.ile.biz

45Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:03

**MELODİ YK**

**MELODİ YK**
Ölümüne YK'Cı
Ölümüne YK'Cı

iyi

46Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:26

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

İyi

http://www.ismailyktv.ile.biz

47Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:34

**ŞeYmA**

**ŞeYmA**
Board Muhtarı
Board Muhtarı

iyi diyelim iyi olsun ddd

48Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:48

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

**ŞeXmA** demiş ki:iyi diyelim iyi olsun ddd

http://www.ismailyktv.ile.biz

49Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:50

gizmo_12

gizmo_12
BanLı Üye
BanLı Üye

tanımam ama iyi yinede ddd

50Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? - Sayfa 2 Empty Geri: Üstteki Üyeyle Aran Nasıl? Ptsi 4 Mayıs 2009 - 12:50

Beray_İsmail_YK

avatar
Özel YK'cı
Özel YK'cı

gizmo_12 demiş ki:tanımam ama iyi yinede ddd

http://www.ismailyktv.ile.biz

Sayfa başına dön  Mesaj [2 sayfadaki 24 sayfası]

Sayfaya git : Önceki  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Sonraki

Similar topics

-

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz