Münevver Türküüsünün Hikayesi Kayyto10

Join the forum, it's quick and easy

Münevver Türküüsünün Hikayesi Kayyto10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İsmail YK'nın 2015 Albümü Çıkmıştır!

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Münevver Türküüsünün Hikayesi

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Münevver Türküüsünün Hikayesi Empty Münevver Türküüsünün Hikayesi Salı 17 Mart 2009 - 23:46

Mavi_Kiyamet

Mavi_Kiyamet
BanLı Üye
BanLı Üye

"MÜNEVVER" TÜRKÜSÜ’NÜN HİKÂYESİ

Ana kız[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] evin önünde konuşuyorlar. Anne[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Münevver Türküsü-’nü mırıldanmaya başladı. Kızı bu türküyü çok severdi.
-Ana bu türküyü ne zamandan beri söyler durursun[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bazen de söylerken gözlerinden yaşlar süzülür. Acıklı bir hikâyesi olmalı.
-Var tabi[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] olmaz mı? Bayramşah’daki halasının oğluna gelin giden[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Yağbastı Köyü’nün güzel kızı Münevver’in türküsü bu.
-Anlat hadi ana[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ne olursun anlat da dinleyeyim!
-Münevver[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] halasının evine gelin gittiği için fazla yabancılık çekmez[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Mehmet’i de çok sevdiğinden aile ile çabuk kaynaşır. Köylerde sıkça rastlanan gelin-kaynana tartışmaları yaşanmaz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gül gibi geçinir giderler. Köyde güzel Münevver’e göz koyanlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yoluna çıkanlar olur ama o asla kimseye yüz vermez[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] namusunu korur. Köyde[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] asılsız dedikodular başlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bunu duyan kayınbaba gelinini ve oğlunu birkaç defa uyarır ama sonuç alamaz.
-Mehmet[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] oğlum sen Münevver hakkında söylenenleri hiç duy-muyor musun? Yahu insan içine çıkamaz oldum! Şu karının terbiyesini versene artık!
-Baba[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ben karımı bilmez miyim? Yalan bunlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yalan!
Gittikçe hırçınlaşan ve kuşkulanan kayınbaba[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir gece hayvanları yemlemeye giden Münevver’i gizlice takip eder. Hayvan damının alt yanındaki yoldan geçmekte olan birisinin öksürdüğünü duyar. Eline baltayı alır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ahıra girer.
-Seni namussuz seni[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] demek elin adamıyla fingirdiyorsun ha?
-Yok baba! Ben hayvanlara yem veriyordum[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] onlarla konuşuyordum baba! Ne adamı[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sen nediyorsun?
-Öfkesinden gözü dönmüş olan kayınbaba[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gelinini dinlemez[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Baltayı başından indirir ve Münevver’i oracıkta öldürür. Başka söylentiler de var ama!

-Bir başka rivayete göre; kayınbabanın gelininde gözü varmış.
Bir gece[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hayvanları yemlemek için ahıra giden Münevver’in peşinden gitmiş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ona saldırmış. Gelin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] onu tanımış tabi.
-Baba[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sen ne yapıyorsun? Utanmıyor musun?
-Yok kızım[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ahırda korkarsın diye geldiydim…
-Vay namussuz[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] vay! Sonra?
-Kayınbaba telaşlanır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] olayın köyde duyulmasından korkar ve ele geçirdiği balta ile gelinini öldürür ve samanların içine gömer. Sabah olur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gelin yok. Aranır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] taranır bulunamaz. Öğleye doğru[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] evlerindeki Karabaş[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] samanlıkta yas tutar gibi havlamaktadır. Hemen oraya koşarlar ve Münevver’in cansız bedenini bulurlar. Jandarmaya haber verilir ve kısa bir soruşturmanın ardından kayın-baba yakalanır[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Gördes’deki mahkemeye çıkarılır. Adam suçunu itiraf eder[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] idama çarptırılır. Darağacı kurulur ve asılır. Hakimin ve savcının sorularına karşılık şu cevabı verdiği söylenir.
-Gelinim hakkında çıkan dedikodulara dayanamadım. Oğlum karısını öldürmeye yanaşmayınca[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] onu ben öldürmek zorunda kaldım!
Münevver’i tanıyan ve çok seven arkadaşları bu ağıtı yakarlar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sonra türkü olur[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] dilden dile söylenerek bugünlere gelir.

MÜNEVVER

Adım Münevver’dir gülmedi başım[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Bu cihanda yoktur emsalim[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] eşim.
Pınarın yolunu ben bulamadım[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Bulup da testimi dolduramadım.

Halam evi deyip gönül bağladım[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Yârelerim koygun ondan ağladım.
Münevver giydiğin jarsedir jarse[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Bütün emsallerim yanıma gelse.

Bayramşah’la Yağbastı’nın arası[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Pek mi koygun Münevver’in yarası.
Gördes’den savcılar[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] hakimler gelsin[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Yaralı koluma kelepçe vursun.

Haberim ahbaplarıma duyuruldu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Gelinimi kestim.
Gördes’de tez mahkemeler kuruldu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Sorgu sual soruldu.

Meydanlara dar ağacı kuruldu[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Gelinimi kestim.
Duyun dostlarım[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ahbaplarım duyun
Gelinimi kestim.

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-